سبک آرت دکو یا هنر تزئینی (Art Deco) چیست!؟ ویژگی ها، نقش ها، طرح ها

آرت دکو (Art Deco)؛ یکی از سبکهای تزئینی و هنری است که حتما در مورد آن شنیده اید. به عنوان مثال یک میز قهوه آرت دکو، چند پنجره، یک ساختمان، یک تصویر، پارچه ای با چاپ های آرت دکو و یا انواع استایل زنانه و مردانه، همه اینها چیزهایی هستند که شاید در طول روز به گوشتان برسد.
اما آیا می‌دانید سبک یا استایل آرت دکو دقیقا چیست؟ این سبک از هنر چرا و چگونه بوجود آمده است؟ چگونه این سبک در طول سالها تکامل یافته است؟ و مهمتر از همه اینکه چرا تقریباً 100 سال پس از ظهور سبک آرت دکو، هنوز در مورد آن صحبت می‌کنیم و ترند روز دنیای مد و استایل است؟
در این بخش از مجله وقت مد (vaghtemod.ir)، همه چیز را در مورد سبک آرت دکو یا هنر تزئینی توضیح می‌دهیم، چرا که هنوز هم مانند روز اول معتبر است و دوستداران دکوراسیون و معماری را به وجد می‌آورد.

برای مشاهده جدیدترین و ترند ترین مطالب آموزشی در مورد استایل و سبک زندگی، این سری از مطالب وقت مد را دنبال کنید.

تاریخچه استایل آرت دکو (Art Deco)

استایل آرت دکو یا سبک هنر تزئینی (Art Deco)؛ جنبشی در هنرهای تزئینی و معماری است که در دهه 1920 سرچشمه گرفت و در طول دهه 1930 به یک سبک اصلی در اروپای غربی و ایالات متحده تبدیل شد. نام آرت دکو؛ برگرفته از نمایشگاه بین المللی هنرهای تزئینی و صنایع مدرن است (جایی که این سبک برای اولین بار در آنجا به نمایش گذاشته شد). این نمایشگاه در سال 1925 در کشور پاریس برگزار شد.

استایل آرت دکو
استایل آرت دکو یا سبک هنر تزئینی

مطالعه بیشتر: روانشناسی رنگ ها؛ تاثیرات مثبت و منفی رنگها در زندگی شما چیست!.

طراحی آرت دکو؛ نشان دهنده مدرنیسم می‌باشد که به مد تبدیل شده است. محصولات این تیپ هنری؛ شامل اقلام لوکس و کالاهای تولید انبوه است، اما در هر صورت، هدف آن، ایجاد ظرافتی براق و ضد سنتی بوده است. (نمادی از ثروت و پیچیدگی).

در مورد دکوراسیون بیشتر بدانید: نکات طلایی ست کردن دکوراسیون منزل با رنگ بنفش.

جنبش های تاثیر گذار روی سبک آرت دکو یا هنر تزئینی

از جمله جنبش های تاثیر گذار بر روی استایل یا سبک آرت دکو؛ میتوان به آرت نوو، باهاوس، کوبیسم و باله‌های روسیه سرژ دیاگیلف اشاره کرد. ایده های تزئینی این سبک از منابع سرخپوست آمریکایی، مصری، کلاسیک و همچنین از طبیعت به دست آمد. سبک آرت دکو؛ دارای نقوش مشخصی شامل مجسمه های برهنه زن، حیوانات، شاخ و برگ و پرتوهای خورشید بود که همگی در اشکال متعارف وجود داشتند.

درمورد دکوراسیون بخوانید: سبک دکوراسیون مینیمالیستی (Minimalist) چیست؟ با انواع طراحی داخلی مینیمال آشنا شوید.

ویژگیهای سبک آرت دکو چیست؟

ویژگیهای متمایز سبک آرت دکو؛ شامل استفاده از اشکال ساده و تمیز و غالبا با ظاهری کارآمد است. سبک یا استایل آرت دکو؛ دارای اکسسوری و زیور آلات هندسی یا تلطیف شده از اشکال نمایشی و مواد غیر معمول و گران قیمت که شامل مواد ساخت بشر از جمله (پلاستیک، باکلیت، شیشه ویتا و بتن فرو) هستند. علاوه بر آنها، از مواد طبیعی مانند یشم، نقره، عاج، ابسیدین، کروم و کریستال سنگی نیز در این سبک هنری استفاده می‌شود.

اگرچه اشیاء آرت دکو، خیلی کم به تولید انبوه می‌رسیدند. ویژگیهای بارز سبک آرت دکو، نشان دهنده مدرن بودن دستگاه و خصوصیات طراحی اشیاء ماشینی (مانند سادگی نسبی، مسطح بودن، تقارن و تکرار بی تنوع) است.

بیشتر بدانید: استایل (Style) چیست؟ انواع استایل و ویژگی های باورنکردنی آن ها.

چه موادی در سبک آرت دکو استفاده می‌شود؟

به طور کلی سبک آرت دکو، مسیر مدرنیسم و جنبش هنر و صنایع دستی را باز کرد و به اصل صنعتگری ارزش داد و آن را در معماری و طراحی داخلی گنجاند. در سبک آرت دکو؛ از چوبهای زیادی به ویژه آبنوس (عنصری بسیار مجلل) استفاده می‌شود و همچنین موادی مانند فولاد کروم، آهن فرفورژه، مس و نقره به همراه مواد دیگر به آن اضافه می‌گردند.

دکوراسیون آرت دکو
در سبک آرت دکو چوب همچنین آهن، مس، نقره و فولاد قابل مشاهده است.

شیشه های رنگی مورد استفاده در گذشته از جمله ظروف، گلدان ها و لامپ ها در این سبک، شفاف تر می‌شوند. در سبک آرت دکو میتوان موادی مانند لاک و روی مجلل را دید. همچنین در تیپ آرت دکو یا هنر تزئینی، معمولاً مبلمانی با پوشش پوست حیوانات مانند کوسه یا مار وجود دارد. امروزه، آنها قیمت بسیار بالایی دارند زیرا نمی‌توانند دوباره ساخته شوند.

بیشتر بدانید: اکسسوری منزل چیست؟ با شیکترین انواع دکوراسیون منزل آشنا شوید.

ویژگیهای دکوراسیون در سبک آرت دکو یا هنر تزئینی

ویژگیهای معمول در یک فضای سبک آرت دکو یا همان دکوراسیون با سبک هنر تزئینی را در پایین مشاهده می‌کنید:

  • استفاده از فرمهای مستطیل و متقارن در کنار اشکال تلطیف شده، یکی از ویژگی های آرت دکو است.
  • لبه های تیز همراه با منحنی های برجسته
  • سطوح انعکاسی و استفاده از آینه
  • استفاده مکرر از اشکال هندسی برای ایجاد طرحها و نقشهای پلکانی
  • استفاده از مواد مجلل مانند چوب های غیر معمول، منبت، طلا و کروم؛ از ویژگیهای دکوراسیون در سبک آرت دکو یا هنر تزئینی است.
  • تأثیرات آزتک ها و مصری ها از جمله زیگورات، آفتاب سوختگی و پیچ برقی
  • نورپردازی خاطره انگیز که حال و هوای پیچیده ای را منتشر می‌کند.
  • بهره گیری از رنگهای تند با تضادهای واضح، اگرچه سیاه و سفید و رنگ‌های خنثی نیز محبوب بودند.
  • یک احساس پیچیده و جهان وطنی؛ از ویژگیهای دکوراسیون در سبک آرت دکو یا هنر تزئینی است.
  • همه چیز صیقلی، صاف و ابزاری برای جشن گرفتن عصر ماشین بود.
  • یکی دیگر از ویژگی های استایلآرت دکو؛ استفاده از پوست و نقش حیوانات است.
  • الگوهای بسیار سبک گرفته شده از گیاهان و حیوانات
  • جشن خطوط
  • فضای داخلی بدون زواید ، بدون کرک، گلهای نرم از دیگر خصوصیات سبک هنری آرت دکو است.

در این زمینه بخوانید: انواع مدل دکوراسیون، با ۲۳ مورد از شیک ترین و بهترین دکورایسون آشنا شوید!.

آرت دکو در دنیای معماری

سقوط بازار سهام در سال 1929، منجر به دور شدن از سبک های پیچیده و تزئینی طراحی آرت دکو شد که نشان دهنده ایمان به رشد تکنولوژی و اقتصادی بود. در نتیجه برای ساخت اکثر ساختمان‌ها، سرمایه‌گذاری بسیار کند یا به کلی متوقف شد. در همین زمان بود که “Streamlined Moderne”، تفسیری بسیار ساده‌تر از طراحی آرت دکو شروع به کار کرد.

نمای از معماری به سبک آرت دکو
سبک آرت دکو در دنیای معماری

بعدها از نظر بصری، این سبکها برای بازگشت به جهت‌گیریهای افقی‌، بسیار ساده‌تر شدند، زیرا در آن زمان هر نوع نمایش تجسم گرایانه ای، به شکل بد در نظر گرفته می‌شد. به همین دلیل است که در معماری تعداد زیادی ساختمان را خواهید دید که، همه جای آنها به جز سطوح پایین ساده تر هستند.

در اصل با کاهش بودجه و سرمایه، معماران بر سایبان ها و خیمه ها تأکید می‌کردند و برای بازسازی ساختمانهای قدیمی نیز بر روی سطح پایین رو به خیابان تمرکز داشتند.

بیشتر بخوانید: ۱۰ مورد از گرانترین برند اکسسوری جواهرات در دنیا.

مهمترین ویژگی معماری آرت دکو چیست؟

مهمترین ویژگی سبک معماری آرت دکو، غلبه عناصر هندسی است. در این میان، جنبه ها و ویژگیهای زیر در این سبک برجسته می‌شود:

  • استفاده از خط مستقیم به عنوان عنصر اولیه
  • استفاده از رنگ های مناسب (مانند رنگ سال و یا رنگ سرد)
  • ترکیبی از خط و استفاده از زیگزاگ
  • استفاده مکرر از منحنی ها، مارپیچ ها و دایره ها، سبک هنر تزئینی همیشه تابع حس هندسی و تقارن است.
  • رعایت تقارن؛ هندسه به ویژه در علاقه عمیق به تقارن بیان می‌شود. از این نظر، سبک دکو استانداردها و معیارهای هنر نو را به چالش می‌کشد.
  • استفاده از بسیاری از ترکیبهای کنتراست بالا، رنگهای پررنگ، بد خلق و عمیق، متعادل‌شده با رنگهای خنثی و ملایم‌ تر
  • بهره گیری از موادی همچون لاک، آینه، چوب صیقلی، برنج، فلز، ترا کوتا، کروم و شیشه رنگارنگ

درباره متد زیبایی بدانید: رنگ گرم چیست؟ تمام کاربردها و ویژگی ها انواع رنگ گرم را بدانید.

نقشها و طرحهای سبک آرت دکو

نقوش و طرحهای زیادی در سبک آرت دکو، وجود دارد. با این حال، چیزی که طرحهای این سبک هنری را خاص می‌کند؛ نحوه برخورد با آنها می‌باشد. در پایین طرحها و نقشهای مورد استفاده در سبک آرت دکو یا هنر تزئینی را آورده ایم:

  • شکل مرد یکی از نقش های سکب آرت دکو؛ تصویر مرد، معمولاً با منابعی مانند تایتان ها، ورزشکاران، کارگران و غیره نشان داده می‌شود که بیانگر قدرت و سرزندگی هستند.
  • فیگور زن؛ فیگور زن با استفاده از خطوط سبک، تغییری در نحوه بازنمایی زنان ایجاد می‌کند. آرت دکو شکنندگی و صمیمیتی را که آرت نوو به شخصیت زن داده بود، رد می‌کند تا به او حس رهایی و آزادی ببخشد.
  • انسانهای بالدار؛ نقش یا طرح انسانهای بالدار، مکررا در محیط های هوایی و در رقابت با تسخیر آسمان و فضا ظاهر می‌شوند.
نقش ها و طرح های سبک آرت دکو
نفش های معروف و هندسی سبک آرت دکو
  • نقوش طبیعی تلطیف‌شده و یا هندسی‌شده؛ نقوش طبیعی تلطیف شده به همراه هندسه شامل گلها، درختان، شاخه‌ها، فواره‌ها، غزال‌ها، پرندگان، ابرها و طلوع خورشید است.
  • ماشینها؛ تصاویر ماشینها، بیانگر یا نمادی از عصر جدید مکانیزاسیون می‌باشد. هم در نقاشی و هم در هنر پوستر، استفاده از اتومبیل، لوکوموتیو، کشتی، هواپیما و لوازم خانگی متداول است.
  • انرژی الکتریکی؛ هنر یا سبک دکو، مجذوب پدیده انرژی الکتریکی (نمادی از مدرنیزاسیون) است. سبک آرت دکو اغلب با اعمال خطوط ترک خورده در پانل ها یا آهن آلات (مانند در، پنجره و میله ها) از آن یک نقش می‌سازد.

هنرمندان استایل آرت دکو

اگرچه استفاده از استایل آرت دکو در ابتدا توسط طبقات ثروتمند آغاز شد، اما در نهایت به تمام جامعه نفوذ کرد و تا به امروز زنده مانده است. به طور کلی، می‌توان هنرمندان زیادی را در همه زمینه های هنر تزئینی از طراحی گرفته تا معماری، سینما، نقاشی، مد یا مجسمه سازی یافت.
برای مثال، برخی از سازندگان و هنرمندانی که سبک آرت دکو را به کار برده و پرورش دادند شامل Ruhlmann یا Legrain که در طراحی مبلمان بودند. همچنین لالی در بخش هنری شیشه و جواهرات، J. Dunand در قسمت فلزکاری و همینطور Puiforcat در بخش نقره کار می‌کردند.

علاوه بر این، سازندگان و هنرمندان دیگری مانند Baccarat، Christofle یا Jensen، زمانی از سبک آرت دکو پیروی کردند. در مورد نقاشان پیرو استایل آرت دکو، می‌توان به هنرمندانی مانند تاماراد لمپیکا و در بخش معماری به ریموند هود یا ویلیام ون آلن (معمار ساختمان کرایسلر) اشاره نمود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *