بوتاکس، دارویی است که عضله را ضعیف یا فلج میکند. مصرف دوزهای کم بوتاکس، میتواند چین و چروک پوست را کاهش دهد. استفاده در دوزهای متفاوت در نواحی دیگر مانند عضلات حلقوی مری، یکی دیگر از کاربردهای بوتاکس است. اما درمورد انواع بوتاکس، فواید و عوارض آن چه میدانید؟ تا چه حد با کاربردهای متفاوت بوتاکس آشنا هستید؟
استفاده از بوتاکس در دوزهای کنترل شده توسط پزشک، چین و چروک را کاهش میدهد اما از بوتاکس در موارد زیادی، استفاده میکنند. در این بخش از سری مطالب سلامت، زیبایی و آرایش از رسانه وقت مد (vaghtemod.ir) به بررسی عملکرد انواع بوتاکس، عوارض و فواید آن پرداختیم.
بوتاکس چیست و چه کاربردهای دارد؟!
به گزارش medlineplus، بوتاکس؛ دارویی است که از سم تولید شده توسط باکتری کلستریدیوم بوتولینوم، ساخته میشود. در واقع این همان سمی است که باعث یک نوع مسمومیت غذایی خطرناک به نام بوتولیسم (botulinum) میشود.
این باکتری ها به خودی خود مضر نیستند، اما اگر این باکتری ها تجمیع کرده و این سم را در دوزهای بالا تولید کنند، باعث آسیب به اعصاب محیطی و در نهایت فلج عضلانی خواهند شد.
پزشکان از دوزهای کنترل شده بوتاکس برای درمان های زیر استفاده میکنند:
- صاف کردن و از بین بردن انواع چین و چروک پوست صورت
- تعریق شدید در زیر بغل
- دیستونی دهانه رحم (یک اختلال عصبی است که باعث انقباض شدید عضلات گردن و شانه میشود)
- بلفارواسپاسم (پلک زدن غیرقابل کنترل)
- استرابیسم (چشم های نامرتب)
- میگرن مزمن
- مثانه بیشفعال
شرکت های دارویی، بوتاکس را با دوزهای بسیار کم سم بوتولینوم، تولید میکنند. این داروها به صورت موقت عضلات را فلج کرده و برای افراد مبتلا به اختلالات عصبی یا عضلانی مفید است. به طور کلی زمانی که بوتاکس به طور مناسب در یک زمینه درمانی استفاده شود، بی خطر است و عوارض جانبی کمی دارد که تمام آن ها را در مجله وقت مد، توضیح داده ایم.
بشیتر بدانید: اندولیفت چیست؟ کاربرد، عوارض و فواید، حقایق علمی.
بوتاکس چگونه کار میکند؟
بر اساس گزارش parniangostar، بوتاکس؛ سمی است که سیستم عصبی را هدف قرار میدهد. جالب است بدانید که سم بوتاکس، سیگنال های دریافتی اعصاب حسی برای انقباض عضلانی را قطع کرده و در نتیجه باعث فلج موقت ماهیچه میشود.
استیل کولین یک پیام رسان شیمیایی است که از انتهای سلول های عصبی آزاد شده و پیام عصبی انقباض را منتقل میکند که باعث مهار ترشح این انتقال دهنده های عصبی در عملکرد بوتاکس است.
بوتاکس سیگنال های عصبی به عضلات را مسدود کرده و در نتیجه عضلات تزریق شده، نمیتوانند منقبض شوند و به اصطلاح، فلج خواهند شد. این اثرات موقت هستند و تا چند ماه ماندگاری دارند.
پزشکان و متخصصان، با رقیق کردن سم بوتولینوم و تزریق مستقیم آن به عضلات، تزریق بوتاکس را انجام میدهند. بسته به اینکه برای چه درمانی از بوتاکس استفاده میشود و کدام ناحیه از بدن مورد هدف است، نوع و دوز تزریقات، متفاوت است.
حدودا بین 24 تا 72 ساعت طول میکشد تا سم بر روی انتقال دهنده های عصبی استیل کولین تاثیر بگذارد. بسته به غلظت سم و محل تزریق اثرات آن، تاثیر سم بوتاکس 3 تا 6 ماه باقی میمانند.
بیشتر بدانید: میکرودرم چیست؟! نتایج، تاثیر و نحوه انجام میکرودرم ابریژن.
کاربرد و فواید بوتاکس
اولین کاربرد بوتاکس، کاهش چین و چروک صورت است. به طور کلی تزریق بوتاکس یکی از محبوب ترین عمل های زیبایی در سراسر دنیا است. بوتاکس سیگنال های شیمیایی خاص را از اعصاب که باعث انقباض ماهیچه میشوند، مسدود میکند.
رایج ترین کاربرد این تزریق، شل کردن ماهیچه های صورت است که باعث ایجاد خطوط اخم و انواع چین و چروک میشود. تزریق بوتاکس، باعث درمان چین چروک دور چشم (پای کلاغی)، بین ابروها (خط اخم)، خط خنده و خطوط پیشانی میشود. علاوه بر این بوتاکس میتواند با جلوگیری از انقباض عضلات صورت، تشکیل چین و خطوط جدید را کم کند.
در مورد روشهای زیبایی بدانید: میکرونیدلینگ چیست؟ نحوه انجام، عوارض و فواید Microneedling پوست را بدانید!.
مصارف پزشکی بوتاکس چیست؟
به گزارش medicalnewstoday، متخصصان از بوتاکس، برای درمان انواع بیماری ها که بر سیستم عضلانی تاثیر میگذارند، استفاده میکنند. در قسمت پایین موارد مصرف بوتاکس در زمینه پزشکی را مشاهده خواهید کرد:
- اسپاستیسیتی اندام فوقانی برای افراد بالای دو سال
- درمان چشم های ضربدری در افراد بالای 12 سال از کاربرد مصارف پزشکی بوتاکس است.
- درمان تعریق شدید زیر بغل یا هایپرهیدروزیس از طریق بوتاکس زیر بغل
- پیشگیری از میگرن
- استفاده از بوتاکس در یک اختلال حرکتی عصبی به نام دیسونی گردنی که سر را تحت تاثیر قرار میدهد و باعث گردن درد میشود.
- بوتاکس معده و کاهش وزن
- درمان اسپاسم پلک یا بلفارواسپاسم
مطالعه بیشتر: علت پف زیر چشم چیست؟ روش های درمان تورم زیر چشم را بدانید!.
عوارض استفاده از بوتاکس چیست؟
عوارض تزریق سم بوتولینوم یا بوتاکس، اگر به درستی و توسط پزشک متخصص انجام شود، اندک است. در ادامه این سری از مطالب آموزشی پوست وقت مد، تمامی عوارض استفاده از بوتاکس را آموزش ببینید.
- افتادگی پلک یکی از عوارض بوتاکس است.
- خشکی چشم
- درد خفیف، تورم یا کبودی در اطراف محل تزریق، یکی دیگر از عوارض تزریق بوتاکس میباشد.
- ناراحتی معده، میتواند از عوارض بوتاکس باشد.
- ضعف و افتادگی پوست به صورت موقت
- دوبینی
- یکی از عوارض رایج بوتاکس، سردرد و علائم شبیه آنفولانزا در 24 ساعت اول است.
- بیماری قلبی و عروقی مانند آریتمی و انفارکتوس میوکارد
- التهاب چشم یا بلفاریت
- واکنش های آلرژیک، مانند بثورات، خارش از عوارض تزریق بوتاکس است.
- مشکل در صحبت کردن یا بلعیدن غذا
- لبخند کج
- بروز عفونت در محل تزریق بوتاکس
بیشتر بدانید: پیلینگ پوست چیست؟ فواید و عوارض و مشکلات پیلینگ پوست صورت.